Resmî Gazete Tarihi: 07.09.2013 Resmî Gazete Sayısı: 28758
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
Hazırlık sınıfında yeterlilik sınavı ve 9 uncu sınıfa geçiş
MADDE 60- (1) Hazırlık sınıfında sınıf geçme, birinci yabancı dil dersiyle (Değişik ibare:RG-15/11/2022-32014) Hazırlık Sınıfı Türk Dili ve Edebiyatı dersindeki başarı durumlarına göre tespit edilir. Diğer derslerdeki başarı durumu, öğrencinin ödüllendirilmesinde dikkate alınır. Hazırlık sınıfında alınan puanlar mezuniyet puanının belirlenmesinde dikkate alınmaz.
(2) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Hazırlık sınıfında sınıf geçmeye esas derslerden ders yılı sonunda başarılı olamayan öğrenciler, üçüncü fıkra hükümlerine göre yeterlilik sınavına alınır. Başarısız
olanlar bir yıl daha hazırlık sınıfına devam eder. İkinci yılda da hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilerin okulla ilişiği kesilerek hazırlık sınıfı bulunmayan diğer ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıfına bu Yönetmeliğin nakil ve geçişe ilişkin hükümleri çerçevesinde kayıtları yapılır.
(3) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Hazırlık sınıfında öğrenim görmeden aynı okulun 9 uncu sınıfına doğrudan geçmek isteyen öğrencilerin velileri, yeterlilik sınavından 5 gün önce okul yönetimine yazılı olarak başvurur. Başvurusu alınan öğrenciler, birinci yabancı dil dersiyle (Değişik ibare:RG-15/11/2022-32014) Hazırlık Sınıfı Türk Dili ve Edebiyatı dersinden (Değişik ibare:RG-5/9/2019-30879) ders yılının ilk haftası içinde yeterlilik sınavına alınır. Bu sınavlar, sorumluluk sınavlarıyla ilgili usul ve esaslara göre yapılır. Her iki dersten de en az 70 puan alan öğrenciler başarılı sayılarak 9 uncu sınıfa devam ettirilir. Başarılı olamayan öğrenciler hazırlık sınıfına devam eder.
Kaynak:
https://www.resmigazete.gov.tr/
Yeterlilik Sınavına Başvuru Dilekçesini "Word" formatında indirmek için tıklayınız.
Hazırlı Sınıfı Türk Dili ve Edebiyatı Yeterlilik / Muafiyet (Hazırlık Atlama) Sınavı Hakkında Bilgilendirme
Bu sınavın temel amacı öğrencilerimizin okuma-anlama, dilbilgisi ve yazılı anlatım alanlarındaki becerilerini ölçmektir.
Öğrencilerimizin ana dilde okuduğunu anlama, yorum yapabilme, anladığını yazılı dilin sınırları içerisinde doğru, kurallı bir şekilde sözlü ve yazılı olarak ifade edebilme yetilerini ölçümlemeyi hedefleyen Türk Dili ve Edebiyatı dersi muafiyet sınavı; yazılı sınav (okuma-anlama), dinleme sınavı ve konuşma sınavı olmak üzere üç aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Her biri 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavlardan yazılı sınav puanının %70’i dinleme sınav puanının %15’i ve konuşma sınav puanının %15’i alınarak birleştirilir ve öğrencinin Türk Dili ve Edebiyatı dersi notu oluşturulur. Aşağıda öğrencilerimizden beklenen okuma /anlama, dinleme, konuşma ve yazma becerileri yenilenen Hazırlık Türk Dili ve Edebiyatı müfredatında 4 tema altında verilmiştir. Temalarda türler ayrı bir başlık altıda değil öğrencilerden beklenen becerileri gösterebilecekleri metinler olarak verilmiş böylece metin türlerinin işlevleri ve yazılış amaçları da öğrencilere aktarılmaya çalışılmıştır.
Öğrencilerin Sorumlu Oldukları Konular:
Öğrencilerin sanatsal metin olarak şiir, hikâye, roman; düşünsel metin olarak hatıra, gezi yazısı, deneme ve köşe yazısı(fıkra) türlerinden sorumludur. Bununla beraber okuduğunu anlama ve anlatma becerisi kapsamında: Yazım noktalama, konu, ana fikir, anlatımın nitelikleri, anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları sınavda sorulacaktır.
NOT: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birlikte yenilenen Türk Dili ve Edebiyatı müfredatına göre sınav soruları hazırlanacaktır.
Hazırlık Sınıfı Birinci Yabancı Dil (İngilizce) Yeterlilik/Muafiyet (Hazırlık Atlama) Sınavı Hakkında Bilgilendirme
Okulumuzda yapılan İngilizce yeterlilik sınavının (hazırlık atlama sınavı) uygulaması, yukarıda yazılı yönetmeliğin ilgili maddesine göre yapılmaktadır.
Okulumuzda hazırlık sınıfını tamamlayan öğrenciler, CEFR ölçütüne göre B1 seviyesinde İngilizce bilgisine sahip olmaktadır. Bu nedenle hazırlık atlama sınavına giren öğrencinin B1 seviyesinde İngilizce yeterliliğine sahip olup olmadığını ölçmekteyiz.
Okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşan bu yeterlilik sınavı, bir önceki eğitim-öğretim yılı içinde hazırlık sınıflarının yazılı ve uygulama sınavlarında sorduğumuz sorulardan oluşan bir derlemedir.
NOT: Sınav konularını ve kapsamını daha iyi anlamak için hazırlık sınıflarında okutulan İngilizce dersi kitaplarını inceleyebilirsiniz. Ders kitaplarına buradan ulaşabilirsiniz.